Innowacyjne pieczywo o właściwościach prozdrowotnych

Informacja o rozpoczęciu realizacji projektu pn. Innowacyjne pieczywo o właściwościach prozdrowotnych finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki 2021-2027
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, jako Partner konsorcjum z Piekarnią Białogon Jacek Iwanowski, realizuje projekt pn. Innowacyjne pieczywo o właściwościach prozdrowotnych.
Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki 2021-2027.
Uzasadnienie przyczyn przystąpienia do projektu:
Celem projektu jest opracowanie technologii wytwarzania pieczywa tj. 4 typów funkcjonalnych bułek (Green, Yellow, White oraz RedRoll), z wykorzystaniem naturalnych związków o wysokiej i udokumentowanej bioaktywności w gotowym produkcie piekarniczym.
Moduł B+R obejmuje 5 następujących po sobie zadań.
Oznaczenie zawartości (Zadanie 1) oraz charakterystyki termicznej związków bioaktywnych (Zadanie 2) w dodatkach typu superfoods (Chlorella proszek, Herbata zielona Matcha proszek, Rokitnik owoce, Kurkuma mielona, Morwa biała owoc, Naowocnia fasoli, Pomidor proszek, Marchew mielona, Pieprz czarny mielony, Czarnuszka mielona, Morwa biała liść cięty) oraz w gotowym produkcie piekarniczym w skali laboratoryjnej. Opracowanie składu kompozycji piekarniczej oraz metody wypieku pieczywa slow baking (bułki, 4 typy funkcjonalne), zawierającego dodatek wytypowanych związków bioaktywnych bez polepszaczy w skali laboratoryjnej oraz oznaczenie zawartości związków bioaktywnych w gotowym produkcie piekarniczym w skali laboratoryjne (Zadanie 3).
Następnie testowanie efektywności otrzymanych w skali laboratoryjnej gotowych produktów piekarniczych w profilaktyce chorób dietozależnnych i metabolicznych z wykorzystaniem laboratoryjnego modelu mysiego (Zadanie 4).
Opracowanie technologii produkcji pieczywa w skali przemysłowej (przeniesienie skali) (Zadanie 5), realizowane przez Lidera konsorcjum - Piekarnię Białogon oraz kampania promocyjna gotowego produktu - pieczywa funkcjonalnego (bułki) ze wskazaniem udokumentowanych na modelu laboratoryjnym właściwości prozdrowotnych i obszaru profilaktyki, którym odpowiada każdy z opracowanych 4 typów pieczywa o biopotencjale: antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwcukrzycowym i antynowotworowym.
Okres realizacji projektu: 01.01.2025-30.06.2027
Wartość projektu: 2 819 688,33
Wartość dofinansowania: 2 059 760,79
Budżet UJK: 1 342 330,13 zł